Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 03:58:15 Bnn-01 Oms Brandmelding Fleddervoort, P.i. N919 - Hoofdweg Veenhuizen 038035 026831 Prio Hoog Eenheid | Veenhuizen - TS 37-11 Brandweer Noordenveld...
dinsdag 03 augustus 2021

VRIJDAG 13|11

Vuurwerkverbod definitief, 100 euro boete plus strafblad als je de fout in gaat

Het kabinet begrijpt natuurlijk dat het verbod teleurstellend is voor liefhebbers van vuurwerk

NEDERLAND - De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met dit tijdelijke verbod.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Afgelopen voorjaar hebben we met z’n allen geklapt voor de mensen in de zorg, komende jaarwisseling helpen we hen en onze handhavers door eenmalig geen vuurwerk af te steken.”

Minister Grapperhaus: “Oud en Nieuw is altijd al een buitengewoon drukke avond en nacht voor onze hulpdiensten. Maar nu zeker vanwege het coronavirus. Daarom komt het kabinet nu met een vuurwerkverbod voor dit jaar. Laten we onze zorgverleners, politieagenten, brandweer en boa’s als samenleving helpen.”

Vanuit de noodzaak om de werkdruk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod. De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Het handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Het kabinet boog zich daarom over een tijdelijk verbod en de gevolgen hiervan voor de vuurwerkbranche.

 

Vergoeding en veilige opslag

Omdat de oorzaak van het tijdelijke verbod ligt in COVID-19, zullen mensen uit de vuurwerkbranche in elk geval gebruik kunnen maken van bestaande COVID-19 compensatiemaatregelen voor ondernemers. Daarbovenop krijgt de sector een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Hiervoor trekt het kabinet in totaal zo’n 40 miljoen euro uit. Vanzelfsprekend mag vuurwerk dat niet verkocht wordt alleen op veilige, speciaal hiervoor aangewezen locaties worden opgeslagen. Veel importeurs hebben naast opslaglocaties in Nederland ook de beschikking over locaties in Duitsland. Hiermee is er naar verwachting voldoende ruimte voor opslag. Wanneer in 2021 de vuurwerkverkoop weer van start gaat, kunnen de voorraden alsnog worden verkocht.

 

Sterretjes en trektouwtjes

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Door Europese richtlijnen kan een lidstaat niet besluiten tot het verbod van dit type vuurwerk, dat in winkels het hele jaar door verkocht mag worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod wordt geregeld via de Tijdelijke Wet COVID-19.

 

Het kabinet begrijpt natuurlijk dat het verbod teleurstellend is voor liefhebbers van vuurwerk. Binnenkort zal worden gecommuniceerd wat binnen de COVID-19 beperkingen mogelijk is rondom de aankomende feestdagen.

 

Boete van 100 euro
Het verbod zal worden gehandhaafd met boetes, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Een boete zal tenminste 100 euro bedragen. Dat betekent dat mensen die bekeurd worden ook een strafblad krijgen.

Foto's
1/1
Reacties
ikke zegt: spacer
MACHTSMISBRUIK !!
13-11-20 18:29
Score: -4
apeldoorner zegt: spacer
alsof mensen hier naar gaan luisteren, als iets fijn is is dit klote jaar er goed hard uit te knallen !
13-11-20 20:05
Score: 4
Mar zegt: spacer
Maken ze vast vrienden mee. Dat wordt een hoop carbid schieten denk ik.
13-11-20 20:19
Score: 17
Allemaaldemoeder zegt: spacer
En zo gaan met 1 korte mededeling ook de Primera en soortgelijke ondernemingen ter ziele. Deze winkels worden al jaren op diverse manieren anaal vernederd en halen(haalden), gok ik, hun halve jaaromzet uit de verkoop rondom de feestdagen.....Daarnaast vallen de meeste slachtoffers aan “illegaal” vuurwerk dat mensen allang in huis hebben en écht nog wel gaan afsteken, want wat is de pakkans?...Weer een kans- en nutteloze beslissing..
13-11-20 21:01
Score: -4
Joke zegt: spacer
Geen vuurwerk dan maar carbid
13-11-20 23:41
Score: 4
Koen Baart zegt: spacer
Hoi,
Op zich vind ik vuurwerk leuk op de avond zelf.Wat ik niet chil vind zijn die jongens van 14 die nu al vuurwerk gooien naar fietsers. Altijd zijn ze 14
14-11-20 11:56
Score: 9
Ernst zegt: spacer
Denk dat een alcohol verbod beter helpt.
14-11-20 13:43
Score: 9
Mikail zegt: spacer
Vind ik wel logisch om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen zij hebben al zo druk. Van mij mag die verbod permanent blijven. Wat ik erg vind is dat ik gewoon zwaar illegale vuurwerk hoor midden in de nacht hier in Apeldoorn ze klinken niet als vuurwerk, maar meer als een bom zulke harde knallen schrik je gewoon wakker van. Ik denk dat de mensen meer van die illegale vuurwerk in ziekenhuizen terechtkomen dan wat ze in winkels verkopen. Ik hoop dat ze dat illegale zooi allemaal oppakken zodat de burgers beetje meer rust aan hun kop hebben.
15-11-20 22:52
Score: 3
Leona zegt: spacer
Mooie kans om die rotzooi nu meteen voorgoed te verbieden!! Maar daar heeft deze regering uiteraard de ballen niet voor!
21-11-20 20:07
Score: -1
Anneke zegt: spacer
zal mij benieuwen hoe het gaat deze jaarwisseling. er zal heus wel vuurwerk afgestoken worden. maar ook een hoop vernielingen in de gemeente. uit frustratie en verveling. de jeugd wil niet thuis blijven. die willen op pad met vrienden. dat hou je niet tegen.
30-11-20 11:20
Score: 0
Joke zegt: spacer
Geen vuurwerk dan maar carbid
02-12-20 00:13
Score: 0
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Headlines